top of page
  • Σχολή Εμψυχωτών

Πως τα παιχνίδια ομαδοποίησης βοηθούν τα παιδιά να πετύχουν στη ζωή

Ένα από τα σπουδαιότερα μαθήματα που μπορούν να πάρουν τα παιδιά μέσα από τα παιχνίδια ομαδοποίησης, είναι να δουλέψουν με τους άλλους ως μέρος μιας ομάδας,κάτι που θα συνεχίσει να τους ωφελεί ολόκληρη τη ζωή τους. Η συνεργασία είναι σημαντική όχι μόνο στην παιδική ηλικία, αλλά διαδραματίζει σημαντικό ρόλο βοηθώντας τους να πετύχουν ως ενήλικες. Τα οφέλη των παιχνιδιών ομαδοποίησης για τα παιδιά μπορούν να έχουν άμεσα αποτελέσματα που θα διαρκέσουν όλη τους τη ζωή. Τα συγκεκριμένα παιχνίδια διδάσκουν επικοινωνία και κοινωνικές δεξιότητες. Το πιο σημαντικό είναι ότι τα παιδιά μπορούν να μάθουν μέσα από το παιχνίδι, να επικοινωνούν σαν ομάδα αποτελεσματικά με τους άλλους. Οι κοινωνικές δεξιότητες είναι χρήσιμες σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις και μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να πετύχουν ανεξάρτητα από την καριέρα τους ή την κατάστασή τους.


Πως να ακούν:

Τα παιχνίδια ομαδοποίησης διδάσκουν το παιδί πώς να ακούει, το οποίο είναι το πρώτο βήμα στην αποτελεσματική επικοινωνία. Χωρίς να ακούει είναι αδύνατο να υπάρξει διάλογος με τους άλλους - η επικοινωνία γίνεται μονόπλευρη και κάθε αίσθηση της συνεργασίας χάνεται. Τα μέλη μιας ομάδας πρέπει πρώτα να ακούσουν τους εμψυχωτές τους για να μάθουν πώς να εκτελούν τους μεμονωμένους ρόλους τους. Στη συνέχεια πρέπει να μάθουν να ακούν ο ένας τον άλλον για να λειτουργήσουν ως ομάδα. Τέλος, πρέπει να μάθουν πώς να ακούν τους αντιπάλους τους. Αυτός είναι ένας διαφορετικός τύπος ακρόασης που περιλαμβάνει την παραλαβή των κοινωνικών ενδείξεων. Αυτά τα κοινωνικά συναισθήματα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των κοινωνικών δεξιοτήτων στα οποία θα βασίζονται καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Μέσα από το άκουσμα βγαίνει ο σεβασμός προς τους άλλους, ο οποίος είναι μια βασική πτυχή όχι μόνο για να είσαι μέλος μιας ομάδας, αλλά για να είσαι μέλος της κοινωνίας. Όταν τα παιδιά διδάσκονται να ακούν, όχι μόνο να ακούνε, τότε διδάσκονται ότι αυτά που έχουν να πούν είναι έγκυρα και άξια να εξεταστούν.



Πώς να μιλάνε:

Μόλις τα παιδιά μάθουν πώς να ακούνε τους άλλους, μπορούν ν’ αρχίσουν να μαθαίνουν να μιλούν. Φυσικά γνωρίζουν ήδη πώς να μιλήσουν, αλλά η ομιλία είναι κάτι διαφορετικό. Είναι διαφορετικό να προσπαθείς να επικοινωνήσεις με όλη την ομάδα, αντί να μιλάς μόνος σου. Ενώ η ακρόαση διδάσκει τα παιδιά να σέβονται τις ιδέες των άλλων, η ομιλία επιτρέπει στα παιδιά να εφαρμόσουν αυτόν τον σεβασμό στην πράξη. Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι μιλούν με άλλους καταδεικνύει το επίπεδο κατανόησης και σεβασμού τους, το οποίο είναι ένα κρίσιμο μέρος της συνεργασίας ως ομάδας. Τα παιχνίδια ομαδοποίησης απαιτούν επίσης από κάθε μέλος της ομάδας να μπορεί να εκφράζει αποτελεσματικά τις δικές του ιδέες και απόψεις. Η μάθηση πώς να μιλάς σωστά με τους άλλους αποτελεί ουσιαστικό μέρος αυτής της επικοινωνίας. Αυτή η έκφραση περιλαμβάνει κοινωνικές δεξιότητες, αλλά και αυτοπεποίθηση, η οποία μας φέρνει στο επόμενο όφελος των παιχνιδιών ομαδοποίησης.


Τα παιχνίδια ομαδοποίησης βελτιώνουν την αυτοπεποίθηση:

Όταν τα παιδιά καταλάβουν ότι οι φωνές τους είναι σεβαστές και πολύτιμες, αποκτούν αυτοπεποίθηση. Γνωρίζοντας ότι ακούγονται, αποκτούν αίσθηση αξίας και ενθάρρυνση για τη συμμετοχή τους στην ομάδα. Σε αυτό το περιβάλλον, ακόμα και τα πιο ήσυχα ή πιο νευρικά μέλη της ομάδας αισθάνονται ενθαρρυμένα να συμμετάσχουν, γεγονός που μπορεί να τους βοηθήσει να τους ενθαρρύνουν. Όσο περισσότερα μέλη της ομάδας πιστεύουν ότι ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν, τόσο καλύτερη θα είναι η ομάδα. Όσο πιο εκτιμημένοι και σεβαστοί άνθρωποι αισθάνονται, τόσο περισσότερο εξαφανίζονται οι ανασφάλειες τους.

Αυτή η μείωση των ανασφαλειών επιτρέπει περισσότερη και καλύτερη επικοινωνία, και καλύτερη συνεργασία. Αυτό μπορεί να γίνει ένας αυτοσυντηρούμενος κύκλος όπου η συμμετοχή σε μια ομάδα αυξάνει τις κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού και μειώνει τις ανασφάλειες του, οι οποίες ενισχύουν την απόλαυση και τη συμμετοχή του στην ομάδα.




Τα παιχνίδια ομαδοποίησης μειώνουν τον εκφοβισμό:

Όταν τα παιδιά αισθάνονται ότι είναι μέρος μιας ομάδας που πραγματικά ενδιαφέρεται για τα μέλη της, θα κολλήσουν και σε άλλες καταστάσεις. Τα παιχνίδια ομαδοποίησης μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά να μειωθούν οι επιπτώσεις του εκφοβισμού στα παιδιά. Το να είσαι μέλος μιας ομάδας που φροντίζει και στηρίζει τα μέλη της μπορεί να δώσει στα παιδιά την αίσθηση αξίας ότι οι πράξεις ενός φοβερού μπορεί να έχουν έναν σκληρό χρόνο που επηρεάζουν. Παρέχοντας στα παιδιά ένα σύστημα υποστήριξης, μπορούν να βοηθήσουν τ ο ένα το άλλο να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κατάσταση, συμπεριλαμβανομένου του εκφοβισμού. Επιπλέον, τα παιδιά θα αισθάνονται ενθάρρυνση για να βοηθήσουν τους άλλους να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του εκφοβισμού. Λόγω της αυξημένης κατανόησης και των κοινωνικών δεξιοτήτων που μεταδίδονται μέσω της συνεργασίας, είναι καλύτερα εξοπλισμένα για να υποστηρίξουν τους άλλους που είναι θύματα εκφοβισμού. Ο σεβασμός για τους άλλους που μεταδίδεται μέσα από τα παιχνίδια, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να δουν την αξία των άλλων, ενώ οι δεξιότητες επικοινωνίας τους επιτρέπουν να εκφράσουν την υποστήριξή τους.


Τα παιχνίδια ομαδοποίησης βοηθούν τα παιδιά να γίνουν ομάδα

Τα παιχνίδια ομαδοποίησης βοηθούν τα παιδιά να επικοινωνούν με τους άλλους, να αυξήσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και την αυτοπεποίθησή τους και να τους βοηθήσουν να εξελιχθούν σε πιο ευτυχισμένους ενήλικες. Τα παιχνίδια ομαδοποίησης δίνουν στα παιδιά σημαντικές δεξιότητες και μαθήματα ζωής, αλλά όπως κάθε άλλη δεξιότητα, έχοντας έναν καλό δάσκαλο ή εμψυχωτή είναι μια κρίσιμη πτυχή της διαδικασίας. Παίρνει κάποιον με εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία για να καθοδηγήσει τα παιδιά μέσα από τη διαδικασία. Έχοντας κάποιον που μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν πώς να αναπτύξουν αυτές τις δεξιότητες και να τους δείξουν γιατί είναι σημαντικοί, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Η ποιοτική εκπαίδευση στην ομαδική εργασία μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στο πόσο καλά τα παιδιά μαθαίνουν και πόσο γρήγορα είναι ορατά τα αποτελέσματα από τη συμμετοχή σε μια ομάδα. Είναι σημαντικό να εμπλέκονται τα παιδιά νωρίς σε ομαδικές δραστηριότητες που οδηγούνται από έναν εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο επαγγελματία. Η ομαδική εργασία που έμαθε ως παιδί θα συνεχίσει να έχει θετικό αντίκτυπο για την υπόλοιπη ζωή του παιδιού.


Αν ενδιαφέρεστε να μαθαίνετε γρήγορα και άμεσα τα σεμινάρια μας, κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο και συμπληρώστε την φόρμα ενημέρωσης


Αν είστε Εμψυχωτές, Νηπιαγωγοί, Δάσκαλοι, Προπονητές,Θεατρολόγοι, Μουσικοί, Ειδικοί Παιδαγωγοί, Managers και ενδιαφέρεστε να μάθετε να δουλεύετε πάνω σε βιωματικό πλαίσιο και θέλετε να ξεκινήσετε τώρα το ταξίδι σας πάνω στο κομμάτι της εμψύχωσης, κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να μάθετε για το ετήσιο πρόγραμμα της Σχολής Εμψυχωτών C.G.T.B. Certified Game Team Builder

1.238 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page