top of page
  • Σχολή Εμψυχωτών

Σχεδιασμός εκπαιδευτικών παιχνιδιών: η κατανόηση των βασικών αρχών

Έγινε ενημέρωση: 29 Φεβ

"Ανυπόμονοι, χωρίς εμπειρία, συγγραφείς ακολουθούν κανόνες. Επαναστάτες, απαίδευτοι συγγραφείς καταπατούν τους κανόνες. Οι καλλιτέχνες τελειοποιούν την ουσία της τέχνης τους".


Robert McKee, Story




Ο σχεδιασμός εκπαιδευτικών παιχνιδιών έχει συνδεθεί με διάφορες κοινωνικοπολιτικές πτυχές διαφόρων ομάδων. Οι παίκτες, ως μέλος αυτών των σύνθετων κοινωνικοπολιτικών δομών, αποτελούν βασικό άξονα του τρόπου με τον οποίο καλούμαστε να σχεδιάσουμε εκπαιδευτικά παιχνίδια. Αφενός, από τη στιγμή που τα παιχνίδια αποτελούν πλέον στοιχείο της κουλτούρας μας, οι περισσότεροι μαθητές παίζουν ήδη διάφορα παιχνίδια κι έχουν δημιουργήσει ένα σύνολο προσδοκιών για το είδος των παιχνιδιών στα οποία θέλουν να συμμετέχουν. Επιπρόσθετα, έχουν παρακολουθήσει ταινίες, θεατρικά έργα, παιδικές σειρές, έχοντας συγκεκριμένες απόψεις για το τι τους αρέσει και τι όχι.

Συνεπώς, το κοινό μας, πολύ πιθανώς, έχει ήδη συγκεκριμένες προσδοκίες, οι οποίες, μαζί με τις μαθησιακές τους ανάγκες, συντελούν ένα σύνολο στοιχείων για εμάς ως εμψυχωτές και σχεδιαστές εκπαιδευτικών παιχνιδιών. Οι παίκτες αναζητούν συνεχόμενα νέες εμπειρίες που θα τους συναρπάσουν και θα τους ταξιδέψουν. Η κατανόηση αυτών των αναγκών και των επιθυμιών των παικτών μας αποτελεί ένα τρομακτικό πλεονέκτημα για τους σχεδιαστές εκπαιδευτικών παιχνιδιών. Για τον λόγο αυτό, με το πέρας του χρόνου, ένα σύνολο βασικών αρχών έχει προταθεί στην εκπαιδευτική έρευνα αλλά και στη μελέτη των παιχνιδιών (Game Studies). Οι αρχές αυτές αποτελούν στοιχεία, εργαλεία και δομές που τείνουν να συντελούν σε εγγενώς πιο ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές εμπειρίες.

Οι βασικές αυτές αρχές υπάρχουν ώστε να προσφέρουν μια ευρύτερη εποπτεία και να βοηθούν τους σχεδιαστές παιχνιδιών στη διαδικασία δημιουργίας εκπαιδευτικών εμπειριών. Στο βιβλίο του Story, ο Robert McKee αναφέρεται στη χρήση τέτοιων αρχών στη δημιουργία σεναρίων. Η ανάλυσή του, αν και μη φαινομενικά συνδεδεμένη με τον χώρο της εμψύχωσης, είναι ιδιαίτερα συναφής: ο McKee παρατηρεί ότι αυθεντικές και ιδιαίτερες δημιουργίες (στην περίπτωσή του ταινίες), χαρακτηρίζονται από ένα σεβασμό σε βασικές αρχές αλλά και στην ελευθερία του καλλιτέχνη να αψηφήσει αυτές τις αρχές, όταν χρειάζεται κι όταν τις έχει βαθιά κατανοήσει.


Γιώργος Καλμπουρτζής: Principal User Experience and Learning Consultant, Λέκτορας - Πανεπιστήμιο Κυανής Ακτής, Γαλλία.


Αν ενδιαφέρεστε να μαθαίνετε γρήγορα και άμεσα τα σεμινάρια μας, κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο και συμπληρώστε την φόρμα ενημέρωσης

Τα σεμινάρια μας: https://www.emsixotes.com/seminars

477 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page